Καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος / Απάτη στα μέσα και συστήματα πληρωμών


Η πρόληψη και αντιμετώπιση της απάτης στα μέσα και συστήματα πληρωμών επιβάλει την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η αποτελεσματικότητα, το μειωμένο κόστος χρήσης και η συνεχώς αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και μετρητών πρέπει να συνδυάζεται με την ασφάλεια χρήσης αυτών. Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην συγκεκριμένη θεματική, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμιγώς εθνικό επίπεδο.

  • Πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Δελτίου Ταυτότητας (European Digital Identity Wallet - EUDIW)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) τη συνδρομή του για την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Δελτίου Ταυτότητας (EUDIW), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1183 (eIDAS 2.0). Το αίτημα της Επιτροπής προς τον ENISA αφορά δύο κύριους άξονες:

    • Υποστήριξη της δημιουργίας εθνικών σχημάτων πιστοποίησης από τα κράτη μέλη, παρέχοντας εναρμονισμένες απαιτήσεις πιστοποίησης και εμπλοκή του ENISA στην προετοιμασία των σχετικών εκτελεστικών πράξεων, προκειμένου να καταρτιστεί ένας κατάλογος προτύπων αναφοράς και, όπου απαιτείται, προδιαγραφές και διαδικασίες για τη λεπτομερή τεχνική περιγραφή αυτών των απαιτήσεων (κυρίως σε σχέση με θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας).
    • Επεξεργασία ενός υποψήφιου ευρωπαϊκού σχήματος πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για τα EUDIWs και τα ηλεκτρονικά συστήματα ταυτοποίησής τους, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/881 για την Κυβερνοασφάλεια.

    Δελτίο Τύπου

  • Έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών σχετικά με τις βασικές κατηγορίες απειλών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας για το 2024 (ENISA Threat Landscape 2024)

    O “ENISA” (European Union Agency for Security) δημοσίευσε την 131σέλιδη έκθεσή του με τίτλο ‘ENISA Threat Landscape 2024’. Στην έκθεση, εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν επτά (7) βασικές απειλές κυβερνοασφάλειας, με κυριότερες αυτές της διαθεσιμότητας, το ransomware και τα δεδομένα.

    Έκθεση

  • Έναρξη διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό των υποχρεώσεων διαλειτουργικότητας της Apple

    Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών για τον καθορισμό των υποχρεώσεων διαλειτουργικότητας της Apple στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1925 «σχετικά με διεκδικήσιμες και δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα» (“Digital Markets Act”).

    Δελτίο τύπου

  • Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“ECB”) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (‘EBA’) για τις απάτες πληρωμών

    Την 1η Αυγούστου 2024 δημοσιεύθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“ECB”) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (‘EBA’) με θέμα “2024 Report on Payment Fraud”. Η έκθεση βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία που υποβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ) στο πλαίσιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 (‘PSD 2’) και καλύπτει το έτος 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Επικεντρώνεται στις μεταφορές πίστωσης, τις άμεσες χρεώσεις, τις πληρωμές με κάρτα (από εκδότες εντός ΕΕ/ΕΟΧ), τις αναλήψεις μετρητών με κάρτες και τις συναλλαγές ηλεκτρονικού χρήματος. Περιγράφει τους βασικότερους τύπους απάτης και τη γεωγραφική διάστασή της. Τέλος, υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της ισχυρής ταυτοποίησης πελάτη (γνωστή ως ‘SCA’) στη μείωση της απάτης.

    Δελτίο Τύπου ΕΚΤ

    Έκθεση

  • Η ΕΚΤ ολοκληρώνει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετικά με την ανθεκτικότητα έναντι κυβερνοαπειλών

    Στις 26 Ιουλίου 2024 η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε Δελτίο Τύπου με θέμα «Η ΕΚΤ ολοκληρώνει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετικά με την ανθεκτικότητα έναντι κυβερνοαπειλών». Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

    • Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν ένα σοβαρό αλλά αληθοφανές περιστατικό κυβερνοασφάλειας και θα αποκαθιστούσαν τη λειτουργία τους.
    • Στην άσκηση συμμετείχαν 109 άμεσα εποπτευόμενες από την ΕΚΤ τράπεζες ενώ σε 28 από αυτές διενεργήθηκαν πιο εκτεταμένοι έλεγχοι.
    • Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) της ΕΚΤ για το 2024.

    Δελτίο Τύπου ΕΚΤ