Εκδηλώσεις - Ομιλίες

 • Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεωργίου Χαντζηνικολάου στη Βουλή των Ελλήνων για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα (Σχέδιο νόμου: Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας)

  Τη συμφωνία, επί της αρχής, για την πλήρη και ριζική αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά και τις επιφυλάξεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επί συγκεκριμένων διατάξεων αυτού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

  Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Προέδρου.

  Η ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Γεώργιου Χαντζηνικολάου

 • 2nd Corporate Governance Summit με τίτλο "Η Κατάλληλη Ώρα για Επενδύσεις στην Ελλάδα" - Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

  Το 2nd Corporate Governance Summit πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου ως digital event και είχε ως κύριο στόχο την ανάδειξη της μεγάλης αξίας της Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις ελληνικές εταιρείες, ιδίως υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τις διέπει.

  Μέσα από τις δύο κεντρικές ενότητες τους συνεδρίου "Επενδύσεις εστιασμένες σε παράγοντες ESG: η ολοένα αυξανόμενη σημασία μη-οικονομικών παραμέτρων" και "Ενσωμάτωση παραγόντων ESG στην εταιρική στρατηγική", είκοσι διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν θέματα αιχμής για τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση: τη σημασία που έχει η συμμόρφωση με πολιτικές ESG/ΠΚΔ (Περιβαλλοντικές-Κοινωνικές-Διακυβέρνησης) για τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας από διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το ρόλο των ακτιβιστών μετόχων στη διαμόρφωση νέων στρατηγικών και πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς και την παγκόσμια τάση επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, βιομηχανίες και ανάλογους τομείς της οικονομίας.

  Κατά την έναρξη των εργασιών, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, κα Χαρούλα Απαλαγάκη.

  Το συνέδριο διοργάνωσε η Ethos Events μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

  Επισυνάπτεται η agenda

 • 7th Digital Banking Forum - Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

  H Καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, βρέθηκε στο επίκεντρο του έβδομου Digital Banking Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας LiveOn της Ethos Events.

  Η θεματολογία του Forum κάλυψε, μεταξύ άλλων, θεματικές ενότητες σχετικές με την χρηματοπιστωτική καινοτομία σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και ρυθμιστικών αρχών στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, τον ανταγωνισμό αλλά και τη συνεργασία παραδοσιακών και νέων παικτών στην χρηματοπιστωτική καινοτομία.  

  Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Βασίλης Παναγιωτίδης παρουσίασε τις πρόσφατες δυο διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση στρατηγικής της για τις πληρωμές μικρής αξίας (retail payments) και την ψηφιακή χρηματοδότηση (digital finance).

  Το συνέδριο διοργάνωσε η Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

 • Τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεωργίου Χαντζηνικολάου στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

  Στη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με ζητήματα που αφορούν σε α/ μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, β/ πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και γ/ ρύθμιση της αστικής ευθύνης επιχειρήσεων εστίασης από κρούσματα Κορωνοϊου Covid-19.

  Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Χαντζηνικολάου (μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το σημείο 3:51:10)

  https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#4c0391dc-42ef-482b-af18-abe300eee0ac

 • Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιου Χαντζηνικολάου, σε ημερίδα με θέμα «Πράσινη χρηματοδότηση και μετασχηματισμός της οικονομίας»

  Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου συμμετείχε σε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με κεντρική θεματική  «την πράσινη χρηματοδότηση και το μετασχηματισμό της οικονομίας». Στην εισαγωγική του ομιλία, αλλά και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρθηκε στις πολλές μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τόσο της ΕΕΤ, όσο και των τραπεζών μελών της, και την δέσμευσή τους για χρηματοδοτήσεις, που θα στηρίζουν ενεργά την κλιματική αλλαγή την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

  Παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, το σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για την πράσινη χρηματοδότηση, και ανέδειξε τόσο τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Τράπεζας ως ιδρυτικά μέλη των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, όσο και την στενή και εποικοδομητική τους συνεργασία με φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

  Δεν παρέλειψε, βέβαια να εντοπίσει ότι θα διανύσουμε μία μεταβατική περίοδο για την πλήρη υλοποίηση της νέας φιλικής προς το περιβάλλον χρηματοδοτικής πολιτικής των τραπεζών, την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στα νέα αυτά δεδομένα, και γενικότερα την προσαρμογή όλης της οικονομίας.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΕΕΤ κ. Γεώργιου Χαντζηνικολάου