Γραφείο Τύπου / Ανακοινώσεις

  • 9 Μαϊου 2023

Μια διαφορετική (ποιοτική) προσέγγιση για τα επιτόκια των νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο (spread)

1. Μια διαφορετική (ποιοτική) προσέγγιση για τα επιτόκια των νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους  περιθώριο (spread)*

Για τα επιτόκια των νέων δανείων και καταθέσεων, όπως επίσης και για το μεταξύ τους  περιθώριο (spread), η ΤτΕ (όπως αντίστοιχα και η ΕΚΤ)  συμπεριλαμβάνει το κόστος του συνόλου των καταθέσεων πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου και όψεως). Οι καταθέσεις πρώτης ζήτησης, λόγω των χαρακτηριστικών τους, τιμολογούνται σε όλη την Ευρώπη πολύ χαμηλά, πρακτικά κοντά στο 0%. Επιπλέον, η μερική μετατροπή τους σε προθεσμιακές καταθέσεις άρχισε πριν μόλις λίγους μήνες και είναι ακόμα σε εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Στο από 5 Μαΐου 2023 Δελτίο Τύπου της ΤτΕ για τον μήνα Μάρτιο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων εμφανίζεται στο 0,23%, ήτοι 3 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (0,26%). Ωστόσο ο μέσος όρος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων για το συγκεκριμένο μήνα είναι πάνω από το 1% (βλέπε κατωτέρω σημείο 3).  Αυτό σημαίνει ότι στο παρόν περιβάλλον αυξανόμενων παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η αύξηση του περιθωρίου μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τις τάσεις της Ευρωζώνης, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το υφιστάμενο επιτόκιο των καταθέσεων πρώτης ζήτησης, το οποίο δεν θα πρέπει  να  λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό αυτό.

Περισσότερα

  • 19 Απριλίου 2023

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Σε συνέχεια της από 9 Μαρτίου 2023 επιστολής του Προέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ως προς την βούληση των Τραπεζών μελών της να προβούν σε διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων (καρτών καταναλωτικών), για τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών (σύζυγο, ενήλικα ή ανήλικα παιδιά, γονείς),  η ΕΕΤ παρέχει στους δικαιούχους  τη δυνατότητα να υποβάλλουν, μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου 2023,  σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση hba@hba.gr.  

Περισσότερα

  • 10 Μαρτίου 2023

Στήριξη των μελών της ΕΕΤ στις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου πολύνεκρου και επώδυνου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

  • 16 Φεβρουαρίου 2023

Απονομή των 20ών Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ

Στην 20η επετειακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν και φέτος το περιοδικό ΧΡΗΜΑ σε συνεργασία με την ETHOSEVENTS, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΤ κ. Βασίλη Ράπανο, η τιμητική διάκριση της «εμβληματικής προσωπικότητας του Τραπεζικού Τομέα για το 2022».

Aκολουθεί αναλυτική παρουσίαση των βραβεύσεων από το σχετικό δελτίο τύπου της 15ης Φεβρουαρίου 2023

  • 5 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σε συνέχεια και της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός Πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΠ/Φ/69/οικ 1866/5.2.2023 για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα την 6η Φεβρουαρίου 2023 αλλά και των συστάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα), η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, την Δευτέρα 6/2/2023 Φεβρουαρίου 2023, ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας).

Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι: α) να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και β) πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα. Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.