Γραφείο Τύπου / Ανακοινώσεις

  • 29 Μαϊου 2024

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ

Με βαθιά θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποχαιρετάει τον Γεώργιο Προβόπουλο, και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Γεώργιος Προβόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματική αφοσίωση και αποτελεσματικότητα την εθνική οικονομία, αλλά και το ίδιο το τραπεζικό της σύστημα. Η στέρεα οικονομική του γνώση, η σημαντική του εμπειρία στα δημόσια οικονομικά, και η ευδόκιμη θητεία του σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τραπεζικό κλάδο, ήταν τα εφόδια που του επέτρεψαν να επωμιστεί και να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία τις επιπτώσεις της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης χρέους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (2008-2014). Ο  Γεώργιος Προβόπουλος εξασφάλισε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης την αναγκαία για την Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα ρευστότητα και σταθερότητα στην ευρωζώνη, και εργάστηκε σκληρά για να ανταπεξέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους τότε κλυδωνισμούς.  Ο εκλιπών αφήνει ένα μεγάλο κενό στην σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα καταθέσει στη μνήμη του εκλιπόντος δωρεά ποσού 5.000 ευρώ, στον φορέα ή οργανισμό που θα επιλέξει η οικογένεια του.

  • 2 Φεβρουαρίου 2024

Επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο (spread) – Δεκέμβριος 2023

Περισσότερα

  • 3 Νοεμβρίου 2023

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια της από 10 Οκτωβρίου 2023 ανακοίνωσής της ως προς τα κοινά διατραπεζικά ερωτηματολόγια για την ανταπόκριση των ελληνικών επιχειρήσεων σε κριτήρια ESG, διευκρινίζει τα ακόλουθα

1. Στο πλαίσιο της συναλλακτικής σχέσης τους  με τις επιχειρήσεις οι τράπεζες μέλη, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διατραπεζική πρωτοβουλία (ESGr / Πρωτοβουλία κοινού διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου), ενδέχεται να έχουν ήδη αποστείλει, ατομικά οι ίδιες, δικά τους ερωτηματολόγια, και μάλιστα με  χρήση της πλατφόρμας ESGr, στο πλαίσιο δοκιμαστικών εφαρμογών της.

2. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η συμπλήρωση αυτών των ερωτηματολογίων, δεν υποκαθιστά την ανάγκη συμπλήρωσης του κοινής αποδοχής διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου, το οποίο έχει προκύψει από την ως άνω διατραπεζική πρωτοβουλία, και το οποίο αποστέλλεται με ειδικό σύνδεσμο.

3. Επίσης, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του κοινού διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου, παρακαλούνται οι επιχειρήσεις να δημιουργούν τους αποκλειστικούς για τη διατραπεζική πρωτοβουλία κωδικούς, οι οποίοι αφορούν στη διαδικασία συμπλήρωσης αυτού, σημειώνοντας ότι οι αρχικοί κωδικοί που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο δοκιμών έχουν διαγραφεί.

4. Tέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι η συμπλήρωση του κοινού διατραπεζικού ESG ερωτηματολογίου θα απαιτείται να γίνεται μια φορά ετησίως και οι απαντήσεις σας θα αποστέλλονται από την πλατφόρμα ESGr σε όλες τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεστε.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό ότι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό σε κακόβουλες επικοινωνίες που γίνονται από τρίτους με πρόφαση την παροχή αποζημίωσης από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών ή την καταβολή έκτακτου επιδόματος (πχ. Market pass, fuel pass, youth pass κ.λπ).

Ειδικότερα τρίτοι, προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών, λογιστές, εφοριακοί, υπάλληλοι Υπουργείων ή εκπρόσωποι του https://arogi.gov.gr/ επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες και ζητούν ή/και παραπέμπουν σε απατηλές ιστοσελίδες για να υποκλέψουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους.   

Οι πολίτες θα πρέπει να είστε εξαιρετικά καχύποπτοι σε αυτές τις επικοινωνίες (τηλεφωνικές, με e-mail ή sms) και να μην αποκαλύπτουν ποτέ τους κωδικούς τους στο e-Βanking / Mobile App ή τα στοιχεία της κάρτας τους ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP).

  • 13 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης  Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Β. Ράπανος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που αποφάσισαν τα μέλη της Ένωσης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Περισσότερα