Ρυθμιστικά θέματα / Θέματα λειτουργίας και εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων
-
-
20 Νοεμβρίου 2024
Επικαιροποιημένος κατάλογος των μέσων κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) Επικαιροποιημένος κατάλογος των μέσων κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ)
Στις 20 Νοεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) δημοσίευσε επικαιροποιημένο κατάλογο με τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1 instruments).
Ειδικότερα, έχει διαγραφεί η αναφορά στις ρήτρες αποδοχής του προϋφιστάμενου καθεστώτος (grandfathering provisions), καθώς έχει λήξει η ισχύς τους από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013. Επίσης, αποτυπώνονται τροποποιήσεις σε επιμέρους εθνικές διατάξεις θεσπισμένες από ορισμένα κράτη μέλη.
-
-
-
20 Νοεμβρίου 2024
Κατευθυντήριες Γραμμές των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ESAs) σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις αξιολογήσεις καταλληλότητας (fit and proper) Κατευθυντήριες Γραμμές των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ESAs) σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις αξιολογήσεις καταλληλότητας (fit and proper)
Στις 20 Νοεμβρίου 2024, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs) δημοσίευσαν Κοινές Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που αφορούν στις αξιολογήσεις καταλληλότητας (fit and proper) των μελών του διοικητικού οργάνου και των προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα.
Στόχος των εν λόγω Κατευθυντήριων Γραμμών είναι η υποστήριξη των αιτημάτων και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών σχετικά με τις αξιολογήσεις fit and proper.
Ειδικότερα, μέσω της χρήσης μιας διατομεακής βάσης δεδομένων (ESAs Information System), οι αρμόδιες αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν άλλες αρμόδιες αρχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες αξιολογήσεις για τα εν θέματι υποκείμενα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δεν θα απαλλάσσει τις αρμόδιες αρχές από την υλοποίηση αξιολογήσεων καταλληλότητας με ίδια μέσα.
-
-
-
19 Νοεμβρίου 2024
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων κλιματικού stress test "Fit-for-55" Ανακοίνωση αποτελεσμάτων κλιματικού stress test "Fit-for-55"
Στις 19 Νοεμβρίου 2024, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του κλιματικού stress test, στο πλαίσιο της ανάλυσης σεναρίων για τον κλιματικό κίνδυνο,"Fit-for-55".
Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στο σύνολο των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά funds, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών), σύμφωνα με τρία σενάρια μετάβασης που ενσωματώνουν την εφαρμογή της δέσμης κανόνων "Fit-for-55".
Το εν λόγω πλαίσιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας στην Ε.Ε. στην πορεία προς τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον στόχο για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το έτος 2030 και για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης, οι κίνδυνοι μετάβασης από μόνοι τους δεν δείχνουν ότι μπορούν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, όταν οι κίνδυνοι μετάβασης συνδυάζονται με μακρο-οικονομικούς κλυδωνισμούς, μπορούν να αυξήσουν τις ζημίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να προκαλέσουν διαταραχές.
Με αυτό το δεδομένο, οι αρμόδιες αρχές συστήνουν μια συντονισμένη προσέγγιση στη διαμόρφωση της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και σε ό,τι αφορά την ανάγκη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενσωματώνουν τους κλιματικούς κινδύνους στη διαδικασία που ακολουθούν για τη διαχείριση κινδύνων, ολοκληρωμένα και έγκαιρα.
-
-
-
13 Νοεμβρίου 2024
Ενημερωτικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και τα δεδομένα ενεργειακής απόδοσης ακινήτων Ενημερωτικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και τα δεδομένα ενεργειακής απόδοσης ακινήτων
Στις 13 Νοεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικά με την αξιοποίηση δεδομένων κλιματικού κινδύνου που αφορούν σε ακίνητα (Climate-related data for the real estate sector: challenges and solutions), σε συνέχεια σχετικής συνεδρίασης που διοργανώθηκε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν τα εξής:
- Το ζήτημα της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας των πληροφοριών ενεργειακής απόδοσης απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
- Η διασφάλιση των σχετικών δεδομένων κατά το στάδιο της χορήγησης του δανείου (loan origination) και η αποθήκευσή τους στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών, είναι σημαντική και αναμένεται από τις εποπτικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες δεν συλλέγουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) κατά τη χορήγηση δανείων για οικιστικά και εμπορικά ακίνητα και θα αναλάβει διορθωτικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνοχής μεταξύ των διαφόρων χωρών.
- Η επαρκής στελέχωση και χρήση κεφαλαίων είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση ελέγχων επαλήθευσης των ΠΕΑ και ελέγχων σε δευτερογενές επίπεδο. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει αισθητά η αξιοποίηση εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων.
- Οι κυβερνήσεις και αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και του εύλογου κόστους της διαδικασίας.
- Η ΕΚΤ δίνει βαρύτητα στην εν λόγω θεματική και θα συνεχίζει να συνδιαλέγεται με τις τράπεζες, με στόχο την επίτευξη συνθηκών ισότητας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
-
-
-
13 Νοεμβρίου 2024
Ορθές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας ενδοημερησίως Ορθές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας ενδοημερησίως
Στις 13 Νοεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε ενημερωτικό κείμενο σχετικά με τις ορθές πρακτικές στη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας ενδοημερησίως ("Sound practices for managing intraday liquidity risk").
Τα στοιχεία της εν λόγω δημοσίευσης προκύπτουν από σχετική εποπτική άσκηση (thematic review) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα παγκοσμίως συστημικά σημαντικών τραπεζών (G-SIBs).
Ειδικότερα, παρουσιάζεται ένα σύνολο πρακτικών που η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικές, διακρίνοντας σε:
α) κοινές πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στο δείγμα της εποπτικής άσκησης και κρίνονται ως θεμελιώδους σημασίας, και
β) παραδείγματα καλών πρακτικών, ενδεικτικά των προσδοκιών,
για ένα πλήθος εξεταζόμενων αρχών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, τη διακυβέρνηση, την παρακολούθηση, τη διαχείριση των εκροών κτλ.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ορθές πρακτικές που εντοπίστηκαν θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντική επικοινωνία με τις τράπεζες, λαμβανομένης υπόψη της αρχής της αναλογικότητας και θα αξιοποιηθούν ως θεμέλιο για την εναρμόνιση και περαιτέρω ενδυνάμωση των υφιστάμενων πρακτικών των τραπεζών. -