European Money Quiz

Το European Money Quiz είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα και έχει διαμορφωθεί με στόχο να αποτελέσει εργαλείο:

  • για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού μαθητών ηλικίας 13-15 ετών, και
  • προετοιμασίας για τους Διαγωνισμούς μεταξύ τάξεων που θα πραγματοποιηθούν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε Εθνικό και  Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκτη European Money Week θα πραγματοποιηθεί 23 -27 Μαρτίου 2020 και θα συμπίπτει με την Global Money Week, η οποία από τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (INFE).

**********

Ο Τρίτος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα "European Money Quiz" ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη  3 Ιουνίου 2020.
Το  σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΕΤ είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: 
https://www.hba.gr/Media/Details/433

**********

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) λόγω των μέτρων για τον COVID-19, ανακοίνωσε τη μη διεξαγωγή για την φετινή χρονιά του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για το Χρήμα στις Βρυξέλλες. Αντ' αυτού καλεί όλους να συμμετάσχουν στο ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ "GRANDE FINALE" την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 στις 15:00 σε ζωντανή μετάδοση σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση των Εθνικών Νικητών κάθε διαγωνιζόμενης χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα παιχνίδι γνώσεων στα αγγλικά, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί: μαθητές (νικητές ή όχι), γονείς, φίλοι, καθηγητές, λοιποί τρίτοι, κ.λπ. Η εν λόγω εκδήλωση θα σηματοδοτήσει το επίσημο κλείσιμο του European Money Quiz 2020. 

Για να παρακολουθήσετε τη ζωντανή εκδήλωση και να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό πατήστε τον κάτωθι σύνδεσμο στις 16.06.2020, στις 15:00:
https://www.youtube.com/EuropeanMoneyQuiz 

 

Η ΕΕΤ, λόγω της ακύρωσης από την EBF του Ευρωπαϊκού Τελικού "European Money Quiz", για τη φετινή χρονιά ως βραβείο στους δύο μαθητές -Πρωταθλητές του Ελληνικού Διαγωνισμού- που θα μας εκπροσωπούσαν στις Βρυξέλλες θα κάνει δώρο από ένα προσωπικό φορητό υπολογιστή.

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στα email sziakou@hba.gr και aperifanos@hba.gr 

 

Για τη συμμετοχή σας δείτε το κάτωθι βίντεο και χρήσιμο υλικό.

 

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν, εκτός της Ελληνικής, οι νικήτριες τάξεις των αντίστοιχων εθνικών διαγωνισμών από τις χώρες: Αλβανία, Αζερμπαΐτζάν, Αυστρία, Βέλγιο, Βορεία Μακεδονία,  Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία.

Χρήσιμο Υλικό

1. Η ενημερωτική αφίσα του European Money Quiz
2. Οδηγός για τους Καθηγητές
3. Όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό
4. Απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός 
5. Αίτηση συμμετοχής. 
6. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή σχολείων σε Διαγωνισμούς

Εκπαιδευτικό Υλικό

Το βιβλίο Πρώτα Χρηματοοικονομικά Βήματα είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕΤ με σκοπό την ικανοποίηση αιτημάτων Καθηγητών για την ύπαρξη εκπαιδευτικού υλικού διευκόλυνσης της προετοιμασίας των μαθητών τους για τον Διαγωνισμό. Το βιβλίο αποτελεί μετάφραση της διεθνούς εκδόσεως του βιβλίου “First Steps in Finance” του Ισλανδού συγγραφέα Gunnar Baldvinsson, η οποία δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “European Money Quiz”. Η ελληνική έκδοση του βιβλίου έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και ευελπιστούμε να αποτελέσει χρήσιμο υλικό για τους Καθηγητές και τους μαθητές. 

1. Ενημερωτικό Υλικό για τη χρήση του Βιβλίου
2. Ερωτήσεις Βιβλίου (σελ. 56-57)

Παιχνίδια Προετοιμασίας και Εξάσκησης

 

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω παιχνίδια ανάλογα με τη θεματική που επιθυμείτε.

 

Οδηγίες για ατομική προετοιμασία

1. Επιλέγοντας ένα από τα παραπάνω παιχνίδια, πατώντας την αντίστοιχη εικόνα, μεταφέρεστε στην πλατφόρμα Kahoot, που φιλοξενεί τα σχετικά παιχνίδια γνώσεων.
2. Για να μπορέσετε να παίξετε ατομικά το παιχνίδι αρχικά θα πρέπει να κάνετε δωρεάν εγγραφή στην πλατφόρμα, πατώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο "Get my free account".
3. Στη συνέχεια αφού δημιουργήσετε τον δωρεάν λογαριασμό,  μπορείτε να αρχίσετε το παιχνίδι.
4. Στη σελίδα που θα ανοίξει επιλέγεται "Classic Mode" και μόλις σας δώσει τον κωδικό "Game Pin", περνάτε τον αριθμό στα αριστερά σας στην εικόνα με το κινητό τηλέφωνο και επιλέγετε "Enter".
5. Έπειτα γράφετε το όνομά σας και πατάτε το κουμπί "OK GO" και είστε έτοιμοι για το παιχνίδι. Προσοχή για να δώσετε την απάντησή σας χρησιμοποιείτε τα σύμβολα στην εικόνα με το κινητό τηλέφωνο.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να κατεβάσετε στη smart συσκευή σας το σχετικό app της Kahoot (IOS, Android) και αφού κάνετε εγγραφή, με το κουμπί αναζήτησης, πληκτρολογώντας "Παιχνίδι ΕΕΤ", θα βρείτε τα ανωτέρω παιχνίδια.

Προηγούμενοι Διαγωνισμοί EMQ

2019

Στιγμιότυπα από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό 2019

 

  

 

 

2018

Στιγμιότυπα από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό 2018