Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

European Money Week 2020 – Τρίτος Εθνικός Διαγωνισμός για το Χρήμα

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συμμετείχε για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο θεσμό της “European Money Week” της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκλήρωσε με επιτυχία χθες, 3 Ιουνίου 2020, τον Τρίτο Εθνικό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 72 τάξεων από 23 Γυμνάσια της χώρας μας, ιδιωτικά και δημόσια, από την Αθήνα, το Γαλαξίδι, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Λάρισα, τη Μυτιλήνη, τη Σίκινο, την Τρίπολη, την Χαλκίδα και τα Χανιά.

Νικήτρια τάξη αναδείχτηκε το Τμήμα Β1 του Γυμνασίου «Σχολή Καραβάνα» από τη Λάρισα. Ακολουθούν σε σειρά κατάταξης το Τμήμα  Β3 του Γυμνασίου Εκπαιδευτήρια Δούκα από την Αθήνα, και το Τμήμα Α2 του Γυμνασίου «Σχολή Καραβάνα» από τη Λάρισα. Οι ανωτέρω τάξεις απάντησαν σωστά σε όλες ή στις περισσότερες ερωτήσεις που τους τέθηκαν, σε ιδιαίτερα σύντομο χρόνο.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός για το Χρήμα, αποτελεί το πρώτο σκέλος της κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και των μελών της για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό των μαθητών ηλικίας 13-15 χρονών. Υπό κανονικές συνθήκες η νικήτρια τάξη θα εκπροσωπούσε το σχολείο της και την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), λόγω των μέτρων πρόληψης από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στις Βρυξέλλες. Αντ' αυτού καλεί όλους να συμμετάσχουν στο ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ "GRANDE FINALE" την Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020,  σε ζωντανή μετάδοση σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση των Εθνικών Νικητών κάθε διαγωνιζόμενης χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα παιχνίδι γνώσεων στα αγγλικά, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί: μαθητές (νικητές ή όχι), γονείς, φίλοι, καθηγητές, λοιποί τρίτοι, κ.λπ. Η εν λόγω εκδήλωση θα σηματοδοτήσει το επίσημο κλείσιμο του European Money Quiz 2020.

Η ΕΕΤ,  παρά την ακύρωση από την EBF του Ευρωπαϊκού Τελικού "European Money Quiz", θα προσφέρει, ως επιβράβευση στους μαθητές -Πρωταθλητές του Ελληνικού Διαγωνισμού από ένα προσωπικό φορητό υπολογιστή.  Επιπλέον, οι τρείς πρώτες τάξεις θα λάβουν και φέτος ως δώρο από την ΕΕΤ από έναν σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή για το σχολείο τους.

Η ΕΕΤ ευχαριστεί θερμότατα όλα τα σχολεία, τους μαθητές και τους καθηγητές τους για τη συμμετοχή τους στον Τρίτο Εθνικό Διαγωνισμό και το ενδιαφέρον που επέδειξαν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεπερνώντας τις δυσκολίες που ανέκυψαν λόγω των μέτρων πρόληψης από τον COVID-19.  

Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προς τη διάδοση του Διαγωνισμού στα γυμνάσια όλης της χώρας. 

Στόχος της ΕΕΤ, μέσω της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να καταστήσει τη χρηματοπιστωτική εκπαίδευση εφικτή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Προς το σκοπό αυτό η ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα της ΕΕΤ για το European Money Quiz https://www.hba.gr/info/emq θα παραμείνει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έτσι ώστε τα παιχνίδια γνώσεων για το Χρήμα να είναι προσβάσιμα από όλους, μαθητές, καθηγητές και γονείς.


To δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα.