Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

Οι Έλληνες μαθητές στην πρώτη δεκάδα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Γνώσεων για το Χρήμα (EUROPEAN MONEY QUIZ) 2024

Μαθητές από 26 ευρωπαϊκές χώρες δοκίμασαν, για μία ακόμη φορά, τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις σε διαγωνισμό που διοργάνωσε, για έβδομη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) σε συνεργασία με τις Εθνικές Ενώσεις Τραπεζών-μέλη της.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν, στις 19 Απριλίου 2024, στις Βρυξέλλες για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού European Money Quiz (EMQ) της EBF και των Εθνικών Τραπεζικών Ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Περισσότεροι από 36.000 έφηβοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο (quiz) γνώσεων.

  • Συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) μαθητές από τις ακόλουθες 26 χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.
  • Στον τελικό, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι  μαθητές από την Αυστρία, την Τσεχία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Οι Έλληνες μαθητές περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα, και απάντησαν σωστά στις 19 από τις 20 ερωτήσεις στο κουίζ χρηματοοικονομικών γνώσεων.

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, τους μαθητές Ορφέα Άγγελο Ασπρόπουλο και Θεοφάνη Μοτσενίγκο της Α΄ τάξης του Λυκείου Αυγουλέα - Λιναρδάτου, καθώς  και τους Καθηγητές κυρίους Άρη Νότη και Μιχαήλ Παρασκευόπουλο, που συνόδευαν τους μαθητές μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΕΤ (την Επικεφαλής του Τραπεζικού Ινστιτούτου και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού, κα Σοφία Ζιάκου και το στέλεχος αυτού κ. Άγγελο Περίφανο). Την Ελληνική Ομάδα συνόδεψε και ο μαθητής Αλέξανδρος Τασιαδάμης, ο οποίος ήταν μέρος της νικήτριας Ομάδας στον Ελληνικό Διαγωνισμό. Η ελληνική αντιπροσωπεία, πέραν της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, παρακολούθησε και ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που περιελάμβανε επίσκεψη στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού, στο European Parliamentarium, στο Wikifin Lab, στο Euronext όπου και σήμαναν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου και, τέλος στο House of the European History.

Το European Money Quiz είναι ο μεγαλύτερος ετήσιος διαγωνισμός χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη για μαθητές 13 έως 15 ετών, προσελκύοντας έως και ένα εκατομμύριο παιχνίδια Kahoot κάθε χρόνο. Ξεκίνησε το 2017 και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της EBF και των εθνικών τραπεζικών ενώσεων μελών της κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για το Χρήμα (European Money Week).

Οι ερωτήσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας των μαθητών αφορούσαν στη διαχείριση των οικονομικών με έμφαση στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, την αποταμίευση, τα ψηφιακά νομίσματα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πρόληψη από διαδικτυακές απάτες. Όλες οι ερωτήσεις είχαν συνταχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ/INFE για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό έφηβων και νέων.

Η ΕΕΤ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον να στηρίζει όλες τις δράσεις του χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού, στο οποίο ήταν αφιερωμένο το φετινό της Συνέδριο,  όχι μόνο για μαθητές αλλά και για το γενικότερο πληθυσμό.

Ακολουθεί και ο σχετικός σύνδεσμος με το δελτίο τύπου της EBF  για το φετινό διαγωνισμό.

Teen Financial Champions Crowned in European Money Quiz 2024 Final