23 Μαϊου 2025
Βασικά συμπεράσματα από την 140η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας - Βαρσοβία, 16 Μαΐου 2025
Η 140η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2025, στη Βαρσοβία. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, και την Acting Γενική Διευθύντρια, κα Χαρούλα Απαλαγάκη.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τον Πρόεδρο της EBF, κ. Slawomir Krupa
Τα πορίσματα της συνεδρίασης (για το αρχικό κείμενο βλ. Board Highlights ) συνοψίζονται στα εξής βασικά σημεία:
- Η Ευρώπη στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο σκηνικό πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια. Η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοψίζεται σε τρεις προτεραιότητες: ενίσχυση της καινοτομίας, επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και της απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, και μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων.
- Μια ανταγωνιστική Ευρώπη χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό τραπεζικό τομέα. Κατά τη συνεδρίασή του στις 16 Μαΐου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας συζήτησε τις κύριες προτεραιότητες προκειμένου να απελευθερωθούν όλες οι δυνατότητες του κλάδου
Ο πρόεδρος της EBF Slawomir Krupa δήλωσε: «Είναι απαραίτητη η τολμηρή και αποφασιστική δράση για την ανασυγκρότηση της οικονομικής ηγετικής θέσης της Ευρώπης και για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Η εκπλήρωση μιας ουσιαστικής αλλαγής σε αυτούς τους τομείς απαιτεί μια θεμελιώδη μεταβολή στη νοοτροπία - μακριά από μια υπερβολικά αμυντική στάση, που συνήθως βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι η ακραία ανθεκτικότητα είναι ισοδύναμη με την υγιή κατάσταση και την αντοχή - προς μια πιο προληπτική προσέγγιση που να ενστερνίζεται την ανάπτυξη, την ορθολογική ανάληψη κινδύνου και τις επενδύσεις, ως απαραίτητα συστατικά για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας παραμένει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ και πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο που θα του δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ζωτικές ανάγκες της Ευρώπης: την καινοτομία, την ενέργεια, την άμυνα, την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη στρατηγική αυτονομία».
Ενδεικνυόμενα μέτρα είναι:
- Η απελευθέρωση τραπεζικών κεφαλαίων και η διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και χωρίς να αμφισβητείται ο θεμελιώδης στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είναι καιρός να επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και ιδίως οι εποπτικές κεφαλαιακές προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ πέραν των ελάχιστων απαιτήσεων της Βασιλείας III (BASEL III).
- Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία στηρίζει την πρωτοβουλία (SIU), Savings and Investments Union.
- To ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο πρέπει να απλοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης.
Η πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων επηρεάζει τη βιώσιμη και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η μείωση της κανονιστικής πολυπλοκότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και του τραπεζικού συστήματος, προωθώντας τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Το πρώτο πακέτο προτάσεων απλοποίησης (omnibus) συνιστά ένα θετικό αρχικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παρόντος δύσκολου και ραγδαία εξελισσόμενου περιβάλλοντος. - Οι νέες ιδέες (FIDA και ψηφιακό ευρώ) πρέπει να περάσουν το τεστ ανταγωνιστικότητας
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε τη δυνατότητα ανταλλαγής εποικοδομητικών απόψεων με τους ομολόγους του των άλλων εθνικών τραπεζικών ενώσεων, μελών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε: « Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συμμετέχει ενεργά μαζί με τις λοιπές τραπεζικές ενώσεις στον διάλογο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ). Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν πλέον γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος αυτού του σημαντικού και διαρκώς εξελισσόμενου ευρωπαϊκού διαλόγου χάριν στα ισχυρά οικονομικά τους μεγέθη, τις αξιόλογες επιδόσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τη σταδιακή επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό».