Εκδηλώσεις - Ομιλίες

Παρουσία ΕΕΤ σε διαδικτυακές εκδηλώσεις Σεπ-Οκτ 2020

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προσάρμοσε, την περίοδο της πανδημίας,  τη λειτουργία της στις ανάγκες αυξημένης φροντίδας και επιμέλειας. Αξιοποίησε, ωστόσο, το σύνολο της τεχνολογίας τόσο στην καθημερινή της λειτουργία, όσο και στις συμμετοχές της σε ευρύτερες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, καθηγ. Χαρούλα Απαλαγάκη είχε τις εξής συμμετοχές  με παρεμβάσεις και ομιλίες της (σε διαδικτυακές εκδηλώσεις).

1.      Θεσμικός χαιρετισμός στο 2nd Greek Corporate Governance, στις 17.9.2020. Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα η τήρηση όχι μόνο βασικών αλλά ιδιαίτερα απαιτητικών όρων εταιρικής διακυβέρνησης, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πιστοληπτική αξιολόγηση και ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε η ΓΓ, οι Τράπεζες ήταν οι πρώτες που εφάρμοσαν εδώ και δύο τουλάχισταν 10ετίες τις σύγχρονες επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο διαδικασιών, όσο και σε επίπεδο επιλογής μελών και στελεχών των διοικήσεών τους. Αν όχι στον ίδιο βαθμό πάντως σε μεγάλη έκταση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Η εταιρική διακυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί την επικαιρότητα που απέκτησε στις αρχές της δεκαετίας του 20, αλλά διευρύνεται.  Το ενδιαφέρον όλων των μερών είναι εξαιρετικά υψηλό και γιαυτό η ΕΕΤ είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, με ιδρυτικό φορέα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

2.       Διαδικτυακή ομιλία στο «NP Investing and Management Summit”,  στις 21.10.2020 με θέμα «NPLs management. The past experience should be guide for the future challenging”.  H δημιουργία σημαντικού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων οφείλεται με βεβαιότητα στην οικονομική κρίση, αλλά όχι μόνο σε αυτήν. Η νομοθετική ρύθμιση προστασίας των επιχειρήσεων και ιδιωτών, προσέφερε προσωρινές μόνο οριζόντιες λύσεις, που οδήγησαν σε φόρτο τα δικαστήρια, και δεν έλυσαν στην πραγματικότητα το πρόβλημα υπερδανεισμού. Παράλληλα, απομάκρυναν τις τράπεζες από την κατεξοχήν αποστολή τους, που είναι η στήριξη της οικονομίας, μέσω χρηματοδοτήσεων. Με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από το 2015 και μετά σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο επιταχύνθηκε μεταξύ 2017 και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας η διαχείριση των δανειακών χαρτοφυλακίων, κυρίως μέσω του ν. 4354/2015 (διαχείριση και μεταβίβαση δανείων),  του προγράμματος παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις δανείων (ν. 4649/2019, το γνωστό πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ). Σύντομα (1η Ιανουαρίου 2020) θα τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας ιδιωτών και επιχειρήσεων, που θα εισάγει πολλές τομές στο σύστημα αφερεγγυότητας. Το ζητούμενο, όμως,  και υπό την ισχύ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, θα παραμείνει η δυνατότητα αποτελεσματικής του εφαρμογής στην πράξη. Ιδίως δε η εξοικείωση των δανειοληπτών, των συμβούλων τους, αλλά κυρίως η ανταπόκριση των δικαστικών μας υποδομών.

3.      Συντονίστρια σε panel του NPL Investing and Management Summit στις 22.10.2020 με θέμα «A discussion on the role of mediation as a dispute resolution alternative for commercial disputes, particularly during this  pandemic period with courts working at limited capacity”.  Πολλές εμπορικές διαφορές, μεταξύ των οποίων και οι τραπεζικές υποθέσεις, δεν εμφανίζουν ούτε σύνθετο ιστορικό, ούτε ιδιαίτερα νομικά ζητήματα. Επομένως, μπορούν να επιλυθούν με τρόπο ταχύ και ολιγοδάπανο, εκτός δικαστηρίων. Και μία τέτοια μορφή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών προσφέρει η διαμεσολάβηση, που ισχύει ήδη από το 2010 στην Ελλάδα και εκσυγχρονίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4640/2019. Η διαμεσολάβηση εντάχθηκε στον καταστατικό σκοπό του Τραπεζικού Μεσολαβητή, υπό τον τίτλο και την οργάνωση «Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής», που έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευση ειδικευμένων σε ζητήματα του χρηματοοικονομικού τομέα διαμεσολαβητών και ήδη από τις αρχές του 2020 έχει προχωρήσει στην έναρξη των σχετικών διαδικασιών, υποδεχόμενο αιτήσεις κυρίως από δανειολήπτες.

4.      Εισαγωγή με ομιλία στο 18ο διαδικτυακό Bank Management Conference, στις 19.11.2020, με τον τίτλο «Bank’s legacy and new challenges ahead. The steps to recover and to restore mutual trust with the customers”.  Με αφορμή τις συντονισμένες ενέργειες Κυβερνήσεων, Ρυθμιστικών και Εποπτικών Αρχών, και τραπεζών, κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει υγιεινομικής κρίσης, η εισηγήτρια τόνισε ότι η σχέση εμπιστοσύνης προϋποθέτει κοινή αντίληψη μεταξύ όλων των παραπάνω φορέων. Χωρίς τη λήψη μέτρων από τον επόπτη, οι τράπεζες δεν μπορούν να προβούν σε ενέργειες στήριξης της πραγματικής οικονομίας και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων, προϋποθέτει επανεκκίνηση των συναλλακτικών σχέσεων με διαφάνεια και προσήλωση στους κανόνες, στις πραγματικές δανειακές ανάγκες και κυρίως στον αυστηρό καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής.