Επικαιρότητα

Οδηγός της ΕΚΤ σχετικά με την αδειοδότηση “fintech” εταιρειών ως πιστωτικά ιδρύματα

Στις 22 Μαρτίου 2018, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (‘SSM’), δημοσίευσε Οδηγό αναφορικά με την αξιολόγηση αιτήσεων αδειοδότησης εταιρειών χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (“fintech”) ως πιστωτικά ιδρύματα.

Ο Οδηγός της ΕΚΤ έρχεται να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό των εταιρειών με fintech επιχειρηματικά μοντέλα που εισέρχονται στην χρηματοπιστωτική αγορά, ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας στον τραπεζικό τομέα. Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων αδειοδότησης πιστωτικού ιδρύματος που υποβάλλονται προς έγκριση στην ΕΚΤ από τις εταιρείες αυτές. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις αδειοδότησης των «fintech τραπεζών», όπως αναφέρεται στον επισυναπτόμενο Οδηγό, αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως ορίζονται στο άρθρο 4(1)(1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR).

Ο εν λόγω Οδηγός εξετάζει πτυχές σχετικά με την εποπτική αξιολόγηση αιτήσεων αδειοδότησης που είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την ειδική φύση των πιστωτικών ιδρυμάτων με επιχειρηματικά μοντέλα βασιζόμενα στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία.

Σκοπός του Οδηγού είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια όσον αφορά τη διαδικασία αίτησης και να βοηθήσει τις (υποψήφιες προς αδειοδότηση) οντότητες στην προετοιμασία τους. Επίσης, θα ενισχύσει περαιτέρω την εναρμόνιση της αξιολόγησης αιτήσεων αδειοδότησης, διατηρώντας ταυτόχρονα όλους τους ισχύοντες κανόνες προληπτικής εποπτείας σε σχέση με την αδειοδότηση νέων εταιρειών χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας ως πιστωτικά ιδρύματα.

Οδηγός