Επικαιρότητα

Τροπολογία για την έκδοση ψηφιακής κάρτας για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων η υπ’ αριθμ. 84/3 τροπολογία, στο άρθρο 2 της οποίας περιλαμβάνονται διατάξεις για την έκδοση ψηφιακής χρωστικής (και όχι προπληρωμένης) κάρτας για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα:

  • Σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, δύναται να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα προς το σκοπό της ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατική Αρωγής.
  • Η οικονομική διευκόλυνση πιστώνεται από την εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό από πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
  • Η οικονομική διευκόλυνση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται ή συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες της παροχής της συγκεκριμένης οικονομικής διευκόλυνσης.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις».

Τροπολογία

Σχέδιο Νόμου