Επικαιρότητα

Κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου Νόμου «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Στις 24 Μαρτίου 2023, κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο Νόμου «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, στα άρθρα 16, 21, 58 και 71 του εν λόγω σχεδίου Νόμου περιλαμβάνονται (αντίστοιχα) διατάξεις για:

  • τη δέσμευση λογαριασμών πίστωσης λόγω διενέργειας μη εγκεκριμένης πράξης πληρωμής,
  • τη ρύθμιση προϋποθέσεων εγγραφής στο μητρώο εσωτερικών ελεγκτών και τον φορέα τεκμηρίωσης παρακολούθησης ή διδασκαλίας επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους εγκεκριμένους εσωτερικούς ελεγκτές με σχετική τροποποίηση της παρ. 8 του άρθρου 86 («Εγγραφή στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών») και της παρ. 1 του άρθρου 90 («Υποχρεώσεις εγγεγραμμένων στο Μητρώο εσωτερικών ελεγκτών») του Νόμου 4849/2021,
  • το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ειδικής σύνταξης που χορηγείται στους παθόντες του δυστυχήματος στα Τέμπη και στις οικογένειες αυτών, και
  • την προσθήκη παραπομπής στην παρ. 2 του άρθρου 394Α («η διακεκριμένη αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος») του Ποινικού Κώδικα: (α) στην περίπτωση ζ’ του άρθρου 4 του Νόμου 4557/2018, περί βασικών αδικημάτων και (β) στην υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 39 του Νόμου 4557/2018, περί ποινικών κυρώσεων.

Σχέδιο Νόμου