Επικαιρότητα

Δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ)

Νέα μελέτη προσδιορίζει τα αναγκαία βήματα για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ)και η εταιρεία Oliver Wyman εκπόνησαν από κοινού μελέτη, η οποία διερευνά το υφιστάμενο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για το τραπεζικό σύστημα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στις τράπεζες και την οικονομία. Η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, η επανεξέταση των υφιστάμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων και των εποπτικών διαδικασιών που εφαρμόζονται θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου 4 τρισ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ.

Η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΟ και Εκτελεστική Πρόεδρος της Banco Santander, κα Ana Botín, δήλωσε:

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ανθεκτικό. Είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης, ιδίως στην ανάγκη για ανάπτυξη. Δίχως ανάπτυξη, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, τις δημόσιες υπηρεσίες και την «πράσινη» μετάβαση που όλοι θέλουμε και χρειαζόμαστε. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι έτοιμες να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο δεν δημιουργεί περιορισμούς σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Εάν η Ευρώπη θέλει να βγει νικητής από τον ανταγωνισμό με  τις σημερινές παγκόσμιες αγορές και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο που υποστηρίζει αυτόν τον στόχο».

Ο Επικεφαλής της Oliver Wyman στην Ευρώπη, κ. Christian Edelmann, δήλωσε:

«Σε μια εποχή που η Ευρώπη προσαρμόζεται σε ένα νέο μακροοικονομικό περιβάλλον και σχεδιάζει την «πράσινη» μετάβαση, οι ορθές κεφαλαιακές απαιτήσεις και εποπτικές διαδικασίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην «αναζωπύρωση» της χρηματοδότησης μέσω του τραπεζικού δανεισμού. Με πιο προσεκτικές παρεμβάσεις, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν με τη σειρά τους να συνδράμουν στην απελευθέρωση χρηματοδοτικών κεφαλαίων από τις  ευρωπαϊκές τράπεζες».

Στη μελέτη αποτυπώνονται οι λόγοι που  η χρηματοδοτική ικανότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εκείνο των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η προσέγγιση της ΕΕ για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι πιο περίπλοκη και παρέχει στις εποπτικές αρχές ευρύτερες διακριτικές ευχέρειες, με αποτέλεσμα να  κινδυνεύει να θεωρηθεί λιγότερο σαφής και δικαιολογημένη. Η εντεύθεν αβεβαιότητα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές τράπεζες τείνουν, κατά μέσο όρο, να διατηρούν πλεονάζοντα κεφάλαια. Επιπλέον, κατά μέσο όρο και λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα δείγματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα λόγω των διαφορών στα επιχειρηματικά μοντέλα και τη δομή της αγοράς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις αντίστοιχες των τραπεζών που λειτουργούν στις ΗΠΑ.
  • Οι εισφορές στα ευρωπαϊκά  ταμεία εγγύησης καταθέσεων και εξυγίανσης είναι σχεδόν διπλάσιες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εισφορές στις ΗΠΑ.
  • Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αδυνατεί να καλύψει το κόστος κεφαλαίου του, την ώρα που οι τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στην  - προ πανδημικής κρίσης  - κερδοφορία.
  • Εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά εμπόδια στις συγχωνεύσεις των τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, εμποδίζοντάς τις διασυνοριακές συνέργειες.
  • Η Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά, αδυνατώντας να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού της συστήματος.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι, εφόσον το ρυθμιστικό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας επιτύχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τότε οι παρεχόμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εντός της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμβάλλουν πολύ πιο ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της ΕΕ. Η ΕΤΟ έχει προσδιορίσει μια σειρά από συστάσεις πολιτικής για την ενίσχυση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα είναι περισσότερο ευνοϊκό για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ειδικότερα:

  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Θα πρέπει επίσης να απλοποιήσουν το υφιστάμενο περίπλοκο και δαπανηρό καθεστώς εξυγίανσης.
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενισχύσουν την αγορά τιτλοποιήσεων. Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι 17 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Μια καλά σχεδιασμένη αγορά τιτλοποιήσεων θα εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στις τράπεζες για να απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους και να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, επιτρέποντας παράλληλα τη μεταφορά του κινδύνου στους επενδυτές.
  • Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον εξορθολογισμό βασικών διαδικασιών [όπως η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) ή οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests)] και να είναι πιο προσεκτικές σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ισότιμων όρων ανταγωνισμού εντός των κρατών-μελών της ΕΕ. Δεδομένου ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ» εφαρμόζεται πλήρως, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.

Δελτίο τύπου της ΕΤΟ στα αγγλικά