Επικαιρότητα

Τροπολογία για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους (“Oil/Gas Pass”)

Στις 22 Μαρτίου 2022, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων η υπ’ αριθμ. 1254/185 τροπολογία, στο άρθρο 5 της οποίας περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους (“Oil/Gas Pass”).

Ειδικότερα:

  • H οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, προς το σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
  • H οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στο δικαιούχο είτε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου ή σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του Νόμου 4557/2018 αντίστοιχα.
  •  Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται ή συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Στην περίπτωση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αυτή παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31 Ιουλίου 2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από το δικαιούχο.
  • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
  • Με Κοινή Υπουργική Απόφαση εξειδικεύονται περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης. Με την ίδια Απόφαση δύναται να προσαυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης έως 5 ευρώ για δικαιούχους που επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις».

Τροπολογία

Σχέδιο Νόμου