Επικαιρότητα

Έκθεση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (‘FSB’) για την χρηματοπιστωτική τεχνολογία (“FinTech”) και τη διάρθρωση της διεθνούς αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στις 21 Μαρτίου 2022, το ‘FSB’ δημοσίευσε 30σέλιδη έκθεση αναφορικά με την χρηματοπιστωτική τεχνολογία (“FinTech”) και τη διάρθρωση της διεθνούς αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το κύριο εύρημα της έκθεσης αυτής είναι ότι, η τρέχουσα πανδημική κρίση έχει επιταχύνει την τάση προς την ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών λιανικής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, η επέκταση των εταιρειών “BigTech” και “FinTech” στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ενδέχεται να αποφέρει οφέλη, όπως βελτιωμένη απόδοση κόστους και ευρύτερη οικονομική ένταξη για ομάδες που προηγουμένως δεν εξυπηρετούνταν από παραδοσιακούς φορείς παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες).

Εντούτοις, τονίζονται και οι κίνδυνοι που ενδέχεται να ανακύψουν και οι επιπτώσεις αυτών στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό εταιρειών “BigTech” και “FinTech” σε ορισμένες εθνικές αγορές, την πολυπλοκότητα και την αδιαφάνεια των εταιρικών τους δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, καταγράφονται οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι εθνικές αρμόδιες αρχές με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Έκθεση FSB

Δελτίο τύπου FSB