Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (‘EBA’) σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Στις 11 Μαρτίου 2022, η ‘ΕΒΑ’ εξέδωσε Ανακοίνωση, μέσω της οποίας καλεί τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε επίπεδο ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, η ‘EBA’ συνεργάζεται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές (στην περίπτωση της Ελλάδας, την ΤτΕ) για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή αυτών των κυρώσεων από όλα τα πιστωτικά και λοιπά χρηματοδοτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, η ‘ΕΒΑ’ θα συλλέγει ερωτήματα σχετικά με το εύρος των κυρώσεων, όπως αυτά ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα, και θα τα αποστέλλει προς απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, η ‘ΕΒΑ’ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί στενά την κατάσταση με στόχο τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για τον μετριασμό των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινδύνων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ανακοίνωση ΕΒΑ