Επικαιρότητα

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (‘ESMA’) για την αδειοδότηση εταιρειών “fintech”

Στις 12 Ιουλίου 2019, η ‘ESMA’ δημοσίευσε έκθεση για την αδειοδότηση εταιρειών “fintech”.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε 2 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2018 και 2019, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τις αρμόδιες εθνικές αρχές (στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για τα καθεστώτα αδειοδότησης των εταιρειών “fintech” στις εθνικές τους δικαιοδοσίες. Η εν λόγω έκθεση καταλήγει στα εξής βασικά πορίσματα:

  • Εντοπίζονται κενά στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ στο πεδίο των “crypto-assets”, των ‘ICOs’ και της τεχνολογίας ‘DLT’.
  • Απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια στις διαδικασίες διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ανάθεση δραστηριοτήτων σε φορείς παροχής υπηρεσιών «υπολογιστικού νέφους» (“cloud service providers”).
  • Υπάρχει άμεση σχέση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των παραγόντων καινοτομίας και των προσεγγίσεων που ακολουθούν οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την αδειοδότηση εταιρειών “fintech”.
  • Απαιτείται η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ για τις «συμμετοχικές χρηματοδοτήσεις» (“crowdfunding”).

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η ‘ESMA’ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος τα περισσότερα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν εντός των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά της στις πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με τα “crypto-assets”, τα ‘ICOs’ και την τεχνολογία ‘DLT’, τους διαμεσολαβητές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καινοτομία, και δεν υποβάλλει στο παρόν στάδιο συστάσεις για αλλαγές στις ρυθμίσεις της ΕΕ, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα των ΕΒΑ και EIOPA στις αντίστοιχες εκθέσεις τους. Εντούτοις, ενδέχεται  να χρειαστούν περαιτέρω προσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ στις αναδυόμενες καινοτομίες.

Έκθεση ESMA