Επικαιρότητα

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με την επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (Νοέμβριος 2018)

Στις 22 Νοεμβρίου 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος  δημοσίευσε την έκθεση επισκόπησης του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, στην οποία εξετάζονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ειδικότερα, στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται από την ΤτΕ σε εξαμηνιαία βάση, αξιολογούνται οι εξελίξεις, εντοπίζονται οι κύριοι παράγοντες των συστημικών κινδύνων του εγχώριου τραπεζικού τομέα και των λοιπών κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναλύεται η λειτουργία των υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών (ήτοι συστημάτων πληρωμών, συστημάτων διακανονισμού τίτλων και κεντρικών αντισυμβαλλομένων).

Επιπλέον, η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει και τρία ειδικά θέματα. Στο πρώτο παρουσιάζεται μία πρόταση συστημικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ στο δεύτερο περιγράφεται ο προσδιορισμός των λοιπών συστημικά σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και o καθορισμός του αποθέματος ασφαλείας O-SII. Στο τρίτο ειδικό θέμα περιγράφοεται η επίδραση της πρώτης εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9) στον τραπεζικό τομέα.

Έκθεση