Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

Ημερίδα ΙΕΝΕ και ΕΕΤ για τα Προβλήματα Υλοποίησης Ενεργειακών Έργων στην Ελλάδα

Ενόψει της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διαστήμα στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και λόγω των σοβαρών προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν συχνά κατά την διαδικασία υλοποίησης πολλών μεγάλων αλλά και μικρών έργων, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και των ΑΠΕ, το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) οργανώνουν Ημερίδα την Τρίτη 1η Απριλίου 2008, αφιερωμένη στα προβλήματα του κλάδου.

Την Ημερίδα θα ανοίξει με ομιλία του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, και έχει ως στόχο την εξέταση των προβλημάτων, των αντικινήτρων και των δυσκολιών που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη πολλών έργων αλλά και την εξεύρεση λύσεων και την διατύπωση προτάσεων που θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ενεργειακών έργων στην Ελλάδα.

Παρά το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας λόγω   της μεγάλης κινητικότητας και του ενδιαφέροντος από επενδυτές και καταναλωτές, καθώς και του ήδη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που πηγάζουν από στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς και ανακόπτουν την ομαλή πορεία της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας. Οι στρεβλώσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων ενεργειακών έργων και δημιουργούν ένα ανασφαλές περιβάλλον για μελλοντικές επενδύσεις. Η κοινή Ημερίδα των ΙΕΝΕ/ΕΕΤ έχει σκοπό τη σφαιρική προσέγγιση του θέματος και την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται πλέον στην ενεργειακή αγορά.

Στην Ημερίδα συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα στους  οποίους περλαμβάνονται οι: κ.κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνεδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), Καθηγ. Παντελής Κάπρος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ε3Μ, ΕΜΠ και πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Δημ. Μπέης, Επιστημονικός Γραμματέας ΣΕΕΣ, Δρ. Παναγ. Παπασταματίου, Αντιπρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ, Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ και υπέθυνος τομέα ΑΠΕ.

Από την πλευρά των Τραπεζών θα συμμετέχουν οι κ.κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ, Αλεξ. Τουρκολιάς, Γενικός Δ/ντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Δ. Δημόπουλος, Βοηθός Γενικός Δ/ντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ και εκπρόσωποι άλλων Τραπεζών .

Η Ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την συμμετοχή στελεχών από τον Τραπεζικό και Ενεργειακό τομέα.