Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

7ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Τραπεζικών Ενώσεων

Με την προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) πραγματοποιήθηκε στη Σόφια η 7η συνάντηση των μελών του Διαβαλκανικού Φόρουμ Τραπεζικών Ενώσεων (IFBA). Στο Forum συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα και την διοργανώτρια  χώρα Βουλγαρία, οι τραπεζικές ενώσεις από την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Σλοβενία.

Το Διαβαλκανικό Φόρουμ  Τραπεζών ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και συνεδριάζει σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Ενώσεων Τραπεζών-μελών του. Σκοπός του είναι η θεσμική ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία σε ζητήματα χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος καθώς και η εκπαίδευση σε τραπεζικά θέματα.

Στη συνεδρίαση της Σόφιας συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της πορείας της Βουλγαρικής οικονομίας,  του εγχώριου τραπεζικού συστήματος όπου οι ελληνικές τράπεζες -όπως τονίσθηκε- αποτελούν τους μεγαλύτερους επενδυτές, καθώς και ζητημάτων που συνδέονται με τα συστήματα πληρωμών. Ο γενικός γραμματέας τις ΕΕΤ και προεδρεύων του Φόρουμ κ. Χρήστος Γκόρτσος έκανε επισκόπηση των εξελίξεων στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο με αναφορά σε όλους τους επιμέρους τομείς χρηματοπιστωτικών εργασιών. Επίσης παρουσιάσθηκαν συγκριτικά στοιχεία των χωρών-μελών του Φόρουμ που αφορούν τα συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων και γενικότερα  προστασίας καταναλωτών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας, στη διάρκεια της οποίας ο διοικητής Ivan Iskrov  αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και την πορεία της οικονομίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα του τραπεζικού συστήματος με τους εκπροσώπους των τραπεζικών ενώσεων-μελών του Φόρουμ. Ο κ. Iskrov επισήμανε ότι η Βουλγαρική οικονομία κινείται με υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, 5% κατά μέσο όρο στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίες, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική σταθερότητα.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου  ανακοινώθηκε ότι σε βρίσκεται σε τελική φάση έκδοση στην αγγλική γλώσσα ενός συλλογικού τόμου που θα περιλαμβάνει συγκριτική παρουσίαση των τραπεζικών συστημάτων όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στο Φόρουμ, που θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις τράπεζες μέλη των τραπεζικών ενώσεων, σε μια εποχή μεγάλης εξωστρέφειας του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, σε λειτουργία τίθεται τις προσεχείς ημέρες η ιστοσελίδα του Φόρουμ  (http://www.interbalkanforum.net) στην οποία θα παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του.

Οι επόμενες συνεδριάσεις του Φόρουμ ορίστηκαν για τον Οκτώβριο του 2007 στην Ελλάδα και την άνοιξη του 2008 στο Μαυροβούνιο, ενώ ανανεώθηκε η θητεία της ελληνικής προεδρίας για τρία ακόμη χρόνια μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών του Φόρουμ.