Εκδηλώσεις - Ομιλίες

59η Συνεδρίαση των συνδεδεμένων μελών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ) επέλεξε να πραγματοποιήσει, φέτος, την ετήσια  (59η) συνάντησή της με τα συνδεδεμένα μέλη της στην Αθήνα. Τη συνάντηση φιλοξένησε, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών στα γραφεία της.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΟ κ. Wim Mijs, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής κ. Eelco Dubbeling (Γενικός Διευθυντής της Ολλανδικής Ένωσης Τραπεζών), και η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη. Η ΕΕΤ αποτελεί τακτικό μέλος της ΕΤΟ από το 1981 και εκπροσωπείται στο μεν διοικητικό της συμβούλιο από τον Πρόεδρο του ΔΣ αυτής κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στη δε εκτελεστική επιτροπή από την κα Χαρούλα Απαλαγάκη. Η συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου διοργανώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΤΟ.

Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν για λογαριασμό της ΕΕΤ εκτός από την κα Χαρούλα Απαλαγάκη, ο Ανώτερος Διευθυντής κ. Βασίλης Παναγιωτίδης και η επικεφαλής του Τραπεζικού Ινστιτούτου αυτής κα Σοφία Ζιάκου, περιελάμβανε τις εξής τοποθετήσεις:

  • Γενική ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΟ κ. Sebastien de Brouwer,
  • Digital finance and cybersecurity (ηλεκτρονικές συναλλαγές και κυβερνοασφάλεια) από την κα  Alexandra Maniati, Senior Director of Innovation & Cybersecurity της ΕΤΟ,
  • Achievements of the current term and the potential priorities for the next one for DG FISMA (επιτεύγματα της απερχόμενης ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι προτεραιότητες της επόμενης) από την κα Paulina Dejmek Hack, Director, FISMA A, DG FISMA, European Commission,
  • Directorate-General for Neighborhood and Enlargement Negotiations (DG NEAR) supports to investments and engagement with private sector (Γενική Διεύθυνση για τις γειτονικές χώρες και τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της ΕΕ, στήριξη των επενδύσεων και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα) από τον κ. Fulvio Capurso, Head of Sector - EU Guarantees-Private Investment at European Commission, DG NEAR.

Από την πλευρά της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικών Αναλύσεων και Προοπτικών του Τραπεζικού Κλάδου της ΕΕΤ, ο οποίος παρουσίασε τις τρέχουσες μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων, της  Κύπρου, της Τουρκίας και της Πολωνίας (η παρουσίαση του κ. Αναστασάτου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των ακόλουθων χωρών (με αλφαβητική σειρά): 

Αλβανία (Spiro Brumbulli, Secretary General, Albanian Association of Banks), Βόρεια Μακεδονία (Maja Stevkova Shterieva, President  και Toni Stojanovski, Vice President, North Macedonian Banking Association), Γερμανία (Aljoscha Bechthold, Associate, European and International Affairs, German Banking Association), Κύπρος (Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου), Μαυροβούνιο (Bratislav Pejaković, General Secretary, Association of Montenegrian Banks), Ουγγαρία (Levente Kovacs, Secretary General και Laura Petro, Manager, Hungarian Banking Association), Ουκρανία (Andriy Dubas, President και Petro Pekur, Vice-President, Association of Ukrainian Banks),  Πολωνία (Piotr Gałązka, Director of Representation Office in Brussels, Polish Bank Association), Σερβία (Sladjana Sredojevic, Head of Bank Training Center, Association of Serbian Banks) και Τουρκία (Ekrem Keskin, Secretary General, The Banks Association of Türkiye).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τις οικονομίες και το τραπεζικό σύστημα των εθνικών ενώσεων των χωρών, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Η ΕΤΟ, η ΕΕΤ και οι συμμετέχουσες ενώσεις, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού τους διαλόγου, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να διερευνήσουν, άμεσα, τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας τους, σε επίκαιρα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα του Τραπεζικού τομέα.

 

Δρ. Τάσος Αναστασάτος - The Greek economy and CESEE - Prospects and challenges