Εκδηλώσεις - Ομιλίες

NPL Summit 2021 – Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

 

Η Εthos Events σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, διοργάνωσαν διαδικτυακά στις 18 και 19 Μαρτίου, το NPL Summit 2021 με τίτλο “NPL in Total Transformation”.

Η διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η εκδήλωση έδωσε βήμα διαλόγου σε παγκοσμίου εμβέλειας επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού και έμπειρους διαχειριστές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προς σχεδιασμούς που αφορούν το μέλλον του κλάδου όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την 1η μέρα με τις Κεντρικές Ομιλίες του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει παρατηρηθεί τα δύο τελευταία ιδίως χρόνια στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναλυτική αναφορά έγινε στη συνέχεια, στην κεντρική επίσης ομιλία της κ. Elisabeth McCaul, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, η οποία αναφέρθηκε, διεξοδικά στα μέτρα που έλαβαν οι Εποπτικές Αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης, καθώς επίσης και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών Τραπεζών.

Τη 2η ημέρα πραγματοποιήθηκε ειδική ψηφιακή κλειστή συνάντηση εργασίας, με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό και κύριο θέμα συζήτησης «Ο Ηρακλής ΙΙ και οι επόμενες πρωτοβουλίες στην διαχείριση των κόκκινων δανείων». 

Την 1η ημέρα του συνεδρίου, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Χαρούλα Απαλαγάκη, η οποία επικεντρώθηκε:

  • Στην σημαντική  διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Στην εντυπωσιακή ετοιμότητα και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να παράσχει διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, ιδίως των ενήμερων.
  • Στη συμβολή των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ Ι και του επικείμενου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους εν μέσω πανδημίας.
  • Στις προκλήσεις που αναμένονται από την πρακτική εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Νόμου, που συστηματοποίησε και συγκέντρωσε όλη την νομοθεσία διαχείρισης της αφερεγγυότητας.

 

Οι θεματικές που κάλυψαν οι συμμετέχοντες σε ειδικά πάνελ συζήτησης ήταν οι ακόλουθες:

1η ενότητα: «Νόμος για Ρύθμιση Οφειλών & Παροχή 2ης Ευκαιρίας – Νέος Πτωχευτικός Νόμος»

2η ενότητα: «NPLs “Κινητήριος Δύναμη” για την Αγορά Ακινήτων»

3η ενότητα: «Η αγορά των Servicers στη νέα πραγματικότητα»

4η ενότητα: «To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και η μέχρι σήμερα εμπειρία»