Εκδηλώσεις - Ομιλίες

Δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιου Χαντζηνικολάου στο «Thessaloniki Summit 2019»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΄Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, συμμετέχοντας στο Thessaloniki  Summit την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, δήλωσε τα ακόλουθα:

  1. Την εξαιρετικά θετική περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι στο ζήτημα αυτό «πολλά αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί».
    Υπογράμμισε ότι  «η ελληνική οικονομία έχει αντιμετωπίσει τα «διπλά ελλείμματα» που την έφεραν στην κρίση, έχει ένα «μαξιλάρι» για τη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει «ένα προφίλ εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους, που θα το ζήλευε οποιαδήποτε άλλη χώρα» και από άποψη κόστους και από άποψη τρόπου αποπληρωμής».

  2. Διατύπωσε την σαφή διαφωνία του με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ ως προς την κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Δεν αμφισβητούμε το κύρος του ΔΝΤ, ωστόσο, έχω την προσωπική εκτίμηση ότι η έκθεση αυτή οφείλεται στο πως διαμορφώνονται αυτές οι εκθέσεις εκκινώντας από τους αρχικούς συντάκτες της έκθεσης από χαμηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου, και τις περαιτέρω πολιτικοποιημένες ζυμώσεις που γίνονται έως ότου η αρχική έκθεση φτάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που λένε οι Εγγλέζοι…«ούτε ψάρι ούτε πτηνό».

  3. Για το θέμα των κόκκινων δανείων υπενθύμισε τους στόχους, που έχουν τεθεί για περαιτέρω δραστική μείωσή τους μέχρι και το τέλος του 2021, μετά μάλιστα και τη σημαντική βοήθεια που παρέχει το πρόσφατο θεσμικό εργαλείο «ΗΡΑΚΛΗΣ».

  4. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «οι τράπεζες την περίοδο της κρίσης ήταν κι αυτές «θύματα της κρίσης», η οποία δημιουργήθηκε στην οικονομία και την κοινωνία και ότι δεν πρέπει να συντηρούνται και να αναπαράγονται «μύθοι», που υπονομεύουν την «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα. 

  5. Διευκρινίσεις έδωσε και στο επίκαιρο θέμα των χρεώσεων στις διάφορες τραπεζικές εργασίες. Εξήγησε ότι η κερδοφορία των τραπεζών συναρτάται με τα επιτόκια. Η τιμολόγηση ορισμένων υπηρεσιών, και μάλιστα με ασήμαντες χρεώσεις αντισταθμίζει, για τις τράπεζες τις απώλειες από τα επιτόκια. Από τα αρνητικά και μηδενικά επιτόκια ευνοούνται οι δανειολήπτες.

  6. Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά τα «περί επιδρομών» για τις επιπλέον χρεώσεις σε υπηρεσίες τραπεζών, και υπογράμμισε ότι οι χρεώσεις γίνονται από τις τράπεζες με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και χωρίς την οποιαδήποτε ανάμιξη της Ελληνικής ΄Ένωσης Τραπεζών.