Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (European Payments Council, EPC) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ομοσπονδίες για να δημιουργήσει την αρχιτεκτονική, τα όργανα και τις διαδικασίες, ώστε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να μπορούν να διακινούν τα χρήματά τους στην ζώνη του ευρώ χωρίς να συναντούν διασυνοριακούς περιορισμούς και να απολαμβάνουν την ενιαία περιοχή πληρωμών σε ευρω (Single Euro Payment Area, SEPA). Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είναι μέλος του EPC.

Το EPC έχει ήδη συστήσει πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες εξετάζουν ολόκληρη την κλίμακα των μέσων και συστημάτων πληρωμής, όπως οι επιταγές, οι μεταφορές πιστώσεων, οι κάρτες και τα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων και των νέων εργαλείων πληρωμής όπως τα e & m payments.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών δίνει στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεση προόδου για την υλοποίηση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Πληρωμών (ΕΕΑΠ), δηλαδή μιας ευρωπαϊκής αγοράς χωρίς σύνορα για τις πληρωμές σε ευρώ.

Ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, που επιτάσσουν την ενιαία τιμολόγηση διασυνοριακών και εγχώριων πληρωμών. Συγκεκριμένα:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών έχει υιοθετήσει δυο συμβάσεις που συγκροτούν τα βασικά μέσα για την εφαρμογή της αρχής της ενιαίας τιμολόγησης διασυνοριακών και εγχώριων μεταφορών πιστώσεων, που θα ισχύει από 1ης Ιουλίου, βάσει του Κανονισμού 2560/2001:

  • Τη σύμβαση CREDEURO που παρέχει εγγυήσεις για την παροχή επαρκούς και εκ των προτέρων πληροφόρησης στους πελάτες, την ολοκλήρωση μιας διασυνοριακής πληρωμής σε χρονικό διάστημα τριών ημερών και την ασφάλεια ως προς το περιεχόμενο των διακινούμενων πληροφοριών κατά την εκτέλεση της εντολής.

  • Τη σύμβαση για τις Διατραπεζικές Πρακτικές Χρέωσης που επιτυγχάνει αφενός την εφαρμογή ομοιόμορφων πρακτικών διατραπεζικής χρέωσης σε όλα τα στάδια της διασυνοριακής πληρωμής και αφετέρου την πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου με το συνολικό εμβαστέο ποσό (χωρίς αφαίρεση προμηθειών).

Οι τράπεζες δημιουργούν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών για συναλλαγές μικρής αξίας:

  • Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών έχουν εγκρίνει ομόφωνα τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη διεκπεραίωση τόσο πιστωτικών, όσο και χρεωστικών εντολών πληρωμής (Pan-European Automated Clearing House). Το συγκεκριμένο σύστημα θα ανήκει στις ίδιες τις τράπεζες και θα χαρακτηρίζεται από διοικητική και λειτουργική αποκέντρωση. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν στο συστημα είτε ως παροχείς πρόσθετων υπηρεσιών είτε ως απλοί χρήστες.

  • Το σύστημα πληρωμών STEP2 που έχει αναπτύξει η Euro Banking Association θα εξυπηρετήσει τις επιχειρηματικές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, για τις διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων που εμπίπτουν στον πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 2560/2001. Στη παρούσα φάση, στόχος των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η ταχεία υλοποίηση του εν λόγω συστήματος.

  • Η διαμόρφωση μιας απόλυτα ενιαίας υποδομής για τις διασυνοριακές πληρωμές θα επιτευχθεί σταδιακά. Αρχικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί η τεχνολογική βάση που θα επιτρέπει τη διασύνδεση των εγχώριων και διασυνοριακών συστημάτων πληρωμών.

Ενέργειες του τραπεζικού τομέα στην αγορά των καρτών:

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών έχουν ομόφωνα υιοθετήσει απόφαση με την οποία δεσμεύονται για την υλοποίηση μιας Πανευρωπαϊκής Αγοράς Καρτών, που θα δρέπει τα οφέλη της καθολικής αποδοχής των καρτών των διεθνών σχημάτων προς όφελος των καταναλωτών.


Η ήδη αναληφθείσα συντονισμένη δράση όλων των ενεχόμενων φορέων (διεθνή και εθνικά σχήματα καρτών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις), εγγυάται την ευόδωση του οράματος της τραπεζικής κοινότητας.


Τους βασικούς άξονες δράσης αποτελούν: η πρόληψη και καταστολή της απάτης, η εμπέδωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου (με έμφαση στις πρωτοβουλίες του τραπεζικού τομέα για αυτορρύθμιση), η ενίσχυση των προσπαθειών για διαμόρφωση κοινών προτύπων που υποθάλπουν τη διαλειτουργικότητα, η ενδυνάμωση της συνεργασίας κυρίως αναφορικά με τη μετάβαση στη τεχνολογία των έξυπνων καρτών.

Ανάπτυξη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς μετρητών:

Με δεδομένο το υψηλό κόστος διαχείρισης και φύλαξης των μετρητών, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών έχουν συμφωνήσει στην εκπόνηση μιας κοινής στρατηγικής για τα μετρητά και τις κάρτες, ώστε μεταξύ άλλων να επιτευχθούν:

  • Η μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών.
  • Η προώθηση της χρήσης εναλλακτικών και ιδίως ηλεκτρονικών- μέσων πληρωμών.
  • Η τυποποίηση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού και λογισμικού.
  • Η ανάπτυξη αρχών για τη βελτίωση των υπηρεσιών διάθεσης και διαχείρισης μετρητών.
  • Η διερεύνηση της μετάβασης σε μια ενιαία αποτελεσματική διατραπεζική υποδομή για τη διαχείριση/ διακίνηση των μετρητών.